Bidra till en klimatsmart matlagningsrevolution

Gå direkt till kampanjsidan

GIVEWATTS startar nu en insamlingskampanj med fokus på att sprida energieffektiva spisar i Malindi i Kenya. 

Malindi är en vacker region nere vid den Kenyanska östkusten med ett naturskönt landskap, vita stränder och smaragdgröna skogar.  Tillgången till elektricitet och gas är låg och människorna sitter fast i en energifattigdom där en stor del av inkomsterna går till energikostnader för att laga mat, tända en lampa och ladda mobilen.  Samtidigt tar hushållsarbetet en stor del av kvinnornas tid vilket i sig också är en fattigdomsfälla. 

GIVEWATTS är sedan flera år verksamma i Malindi-regionen med ett fokus på att distribuera solenergilampor. Vi når familjerna via lokala skolor och efterfrågan på lamporna har varit stort, då behovet är stort. En lampa ger rent ljus för studier och umgänge, bättre hälsa och bättre ekonomi. Ett första steg ut ur fattigdom.

För många familjer är nästa steg mot en bättre framtid att få tillgång till en energieffektiv spis för att därmed kunna lämna den traditionella matlagningsmetoden att laga mat över öppen eld bakom sig.

Tillgång till en modern energieffektiv spis har en minst lika stor inverkan på en familjs liv som tillgången till solenergilampan. Pengar sparas, hälsan förbättras genom förbättrad inomhusluft och framför allt så frigörs massor av tid för kvinnan som kan gå till annat än bara hushållsarbete. Tid och resurser kan nu gå till att starta en egen verksamhet och satsa mer på barnens studier men även till att ha råd med mat och mediciner.

Tillgång till moderna hushållsapparater på landsbygden i Östafrika är en gräsrotsrevolution liknande den som skedde i Sverige på 50-/60-talet då tillgången till tvättmaskinen (och andra hushållsmaskiner) spreds och gjorde att speciellt kvinnorna kunde gå från hemarbete till att bli yrkesverksamma - en viktig del av vårt samhälles utveckling. 

Vi hoppas ni vill vara med att bidra till den revolutionen! Stöd sommarinsamlingen 2018 och var med om att skapa en hållbar utveckling i regionen och bidra till bättre ekonomi och hälsa samt ökad jämställdhet för familjerna på landsbygden i Malindi!