- Lys upp julen med oss -

När julen knackar på dörren och vintermörkret sänker sig över Sverige, då är det härligt att ha värme i elementen och att kunna tända elljusstakar i fönstret, medan knäcken kokar på induktionshällen. För oss är det omöjligt att föreställa sig denna tid utan elektricitet, samtidigt saknar fortfarande mer än en miljard människor tillgång.

I jul vill vi på GIVEWATTS uppmärksamma kenyanska skolbarn och deras familjer i de kustnära områdena Taita Taveta, Kilifi och Kwale. Dessa områden saknar till stora delar tillgång till elektricitet och hushållen använder ved, fotogen och träkol för att lysa upp mörkret och för att laga mat. Tillgången till en ren och effektiv energilösning påverkar utbildning, ekonomi, hälsa och miljö både på kort och lång sikt. Ni kan läsa mer nedan om en familj som investerat i en solenergilampa och hur det har förändrat deras tillvaro.

Er gåva bidrar till att fler hushåll får möjlighet att tillbringa julen med rena, prisvärda och effektiva energilösningar. Skulle ni vara intresserad av att finansiera ett helt projekt om 200 rena energilösningar, hör gärna av er till oss.

Använd gärna knappen nedan för att skänka pengar. Ni kan också sätta in er gåva direkt till vårt Bankgiro: 900-2841, eller om ni vill Swisha: 123 900 2841.

God Jul önskar vi på GIVEWATTS!

Vi besöker familjen Mutinda, som köpt en solenergilampa från GIVEWATTS

I Kitui lever människor nära varandra även om de enkla små husen, ofta byggda av lokalt tegel, ligger långt ifrån varandra. Vi blev varmt välkomnade av alla vi mötte och fick på köpet ett antal nyfikna åskådare under hela besöket. GIVEWATTS åkte till Kitui för att träffa familjen Mutunga för att höra hur solenergilampan påverkat tillvaron. Vi träffade en familj som tycker det är viktigt att dela med sig och hjälpa andra, vilket kan vara värt att tänka på i juletider.

Familjen Mutinda består utöver föräldrarna Regina och Jackson av fyra barn. Joseph, 18, är äldst. Stephen är 13, Christine 12 och Elizabeth Mumbua, 10, är yngst. Jackson är stenhuggare och bygger hus, medan Regina jobbar som lärare och sköter hushållet. Vi satte oss med familjen för att höra deras berättelse om hur solenergilampan påverkat hushållet.

När lampan först kommer på tal ler Regina. Tidigare var familjen beroende av en fotogenlampa för att lysa upp hemma.

- Den gav dåligt ljus, och då var det svårt att göra hushållssysslor när det blivit mörkt.

Varje vecka använde familjen Mutunga två liter fotogen, vilket innebar en månadskostnad på 400 kenyanska shilling, vilket motsvarar 35 kronor. På ett år var det en stor kostnadspost för en familj med en redan ansträngd ekonomi. Fotogenet förvarade de i gamla vattenflaskor. Regina berättar om att det förde med sig ytterligare problem:

- Jag brukade alltid vara orolig, eftersom en av mina söner drack fotogen när han var liten, i tron att det var vatten. Som tur var fick vi hjälp snabbt, så det gick bra till slut, men det var väldigt obehagligt när det hände.

Det är inte bara hushållssysslorna som blir problematiska när man har dåligt ljus hemma. Även studierna blir lidande. Hos familjen Mutunga gick barnens skolstudier tungt. Fotogenlampan gav ett svagt ljus och barnen klagade över att det sved i ögonen.

När familjen köpte en solenergilampa förändrades tillvaron. Nu går det bra för barnen i skolan, tack vare att de kunnat studera även hemma på kvällen. Eftersom allt tar mindre tid när man har ljus hemma har barnen fått mer tid över att leka. Familjen har även börjat spara pengar. Regina är medlem i en kvinnogrupp som sparar gemensamt och även kan investera i egna projekt. På grund av fotogenkostnaderna kunde inte Regina alltid bidra varje månad. Nu kan hon bidra och med sparade pengar har Regina och Jackson kunnat investera i att ha höns, som i sin tur bidrar till hushållets ekonomi. Jackson har till och med en gång kunnat jaga bort vilda djur som attackerat hönsen med hjälp av lampan.

- Viktigast är ändå att vi kan spendera mer tid ihop tack vare GIVEWATTS solenergilampa. Tidigare var vi alltid upptagna tills vi gick och lade oss. Nu är vi ibland uppe till 23 och pratar och skrattar ihop. Jag tycker om att sitta utomhus på kvällen med familjen, och förhoppningsvis kan vi ge våra barn kloka tankar på vägen, tillägger Regina.

Regina bidrar numera till gemenskapen även i området. Hon har köpt några stolar, som hon låter vänner och grannar låna när de har tillställningar hemma. Det är även betydligt lättare att ha gäster hemma när de har bättre ljus. Det är en familj som sätter värde i att dela med sig och låta andra få glädje av det man har.

Det är en glädje som syns tydligare i ljuset av en solenergilampa från GIVEWATTS.

OM GIVEWATTS

GIVEWATTS distribuerar rena energilösningar till hushåll som saknar tillgång till elektricitet. Hushållen erbjuds att köpa solenergilampor, energieffektiva spisar och andra enklare energisystem. Betalningarna delas upp i avbetalningsplaner över 3-5 månader, vilket kräver noggrann kundvård och omsorgsfull kontroll. Idag sträcker sig vårt distributionsnätverk för Kenya och Tanzania och inkluderar nästan 2,000 skolor, vilka fungerar som distributionsnav. GIVEWATTS finansierar verksamheten genom donationer, anslag och försäljningsintäkter.

GIVEWATTS skapar kort- och långsiktig positiv socio-ekonomisk och klimatmässig impact. Vi tror på en långsam förändringsprocess, som hushållen äger genom att investera, där bättre energilösningar och mer effektiva tillvägagångssätt anammas. Hushållen klättrar då på energitrappan. Prisvärda, rena och moderna energilösningar är avgörande för merparten av de Globala målen för hållbar utveckling.

GIVEWATTS är en svensk organisation som innehar 90-konto.